Gå videre til innhold
PADLELYKKE: Kanopadling en fantastisk fin måte å opplev marka på som gir uforglemmelige øyeblikk.
PADLELYKKE: Kanopadling en fantastisk fin måte å opplev marka på som gir uforglemmelige øyeblikk.

Blogginnlegg -

Hjelp jeg skal på kanotur...

Bergans' turarrangør, Bergans Adventures, er eksperter på mange typer friluftsliv. I år er det Norges-ferie som gjelder og mange har skaffet seg kano eller kajakk og er klare for tur... eller er du det? Her er noen ekspertråd før du inntar det våte element. 

  • Tenk sikkerhet
    Bruk alltid godkjent redningsvest som er beregnet for din vekt og kroppsform, og sørg for at den er behagelig å ha på når du padler. Er du uerfaren, bør du også gjøre noen forberedende tester på grunt vann. Lær deg hvor mye krengning båten tåler før den velter og gjennomfør en kontrollert velt. På denne måten lærer du båten å kjenne, noe som vil gi deg trygghet på vannet. Lær deg også hvilke prosedyrer du bør følge ved velt i kano/kajakk.
  • Bruk rett utstyr
    Sørg for å ha en åre som passer din kroppslengde, og sjekk at setet du skal sitte på er tilpasset din sittestilling. Ha med svamp og pumpe for å kunne tømme kanoen for vann. Skal du på tur der du må frakte kanoen på vei mellom flere vann, sørg for å ha en kanotralle som tåler vekta av kanoen og utstyret, som du også kan betjene på en enkel måte. Test kanotralla før du legger ut på turen. Skal du bruke Ally-kano, sørg for at du vet hvordan den monteres, og kontroller at du har med alle delene før du reiser hjemmefra.
  • Pakk i vanntette bagger
    Sørg for at alt som ikke bør bli vått er pakket i vanntette bagger. Dette gjelder alt fra mat til sovepose. Baggene bør være festet til kanoen slik at du har kontroll på alt utstyret hvis du skulle velte underveis.
  • Planlegg tur etter evne og ferdighetsnivå
    Jo mer erfaring du har, desto mer krevende turer kan du legge ut på. Start med korte turer i enkle farvann og avanser i lengde og kompleksitet. Ta hensyn til «det svakeste ledd» i gruppa, og respekter folks egne begrensninger. Har du mye erfaring, kan du godt planlegge tur ned både elver og stryk, men sørg for å gjøre synfaring av de utsatte delene slik at du ikke får ubehagelige overraskelser underveis. Er elva krevende, bruk hjelm og vest som beskytter overkroppen din mot slag.

"Er du uerfaren, bør du teste hvordan det er å velte kanoen i trygt farvann, sier Bjørn Sekkesæter i Bergans Adventures".

  • Følg med på navigeringen
    Planlegg turen på forhånd, ha med kart over hele området du skal padle i og bruk gjerne en kart-app der du har plottet ruta. Husk at orientering på vann kan være krevende, så følg godt med slik at du vet hvor du er til enhver tid.
  • Ta hensyn til vær og vind
    En padletur i fint, vindstille vær er en ren nytelse mens sterk vind kan gjøre det til en uoverkommelig utfordring, og i verste fall sette sikkerheten i fare. Sørg for å ha oversikt over hvordan vær og vind vil utvikle seg, og ta nødvendige forholdsregler, som f.eks. å padle langs land hvis det skulle blåse opp.
  • Oppfør deg om bord
    Unngå brå bevegelser og å stå oppreist i kanoen. Rolige og kontrollerte bevegelser gir kontroll og trygghet hos alle om bord. Om man ønsker å leke i kanoen og utfordre balansen i båten, må man sørge for at de andre i turfølget er komfortabel med dette og vær forberedt på velt hvis leken blir for voldsom. Ikke tøys med noen som ikke er komfortabel med dette.
  • Informer om hvor du drar på tur
    Padle helst flere sammen, og fortell andre om hvor du/dere planlegger å dra på tur og når du/dere planlegge å gå i land. Skulle dere bli forsinket, sørg for at du får gitt beskjed om dette slik at du ikke utløser unødvendig søk eller redningsaksjoner.
  • Pakk fornuftig
    Ikke ta med for mye klær og utstyr hvis du planlegger å bære eller trille kanoen over lengre strekninger. Selv om kanoen rommer mye, og tåler mye volum og vekt, tenk på at alt skal være med også når dere ikke er på vann. Ta gjerne med noen store og gode sekker som dere kan bruke til å bære utstyret i. Skal du kun padle, og ikke trenger å tenke på vekta, kan du godt unne deg litt ekstra luksus enten det er mat eller utstyr som øker komfortnivået.
  • Beskytt deg mot sol og insekter
    Husk at sola tar godt når du er ute på vann. Ta derfor alltid med godt med solkrem og annen solbeskyttelse som f.eks. hatt/caps og solbriller. Hvis du ikke kjenner til området du skal campe i, planlegg for at det kommer til å være mygg, knott og andre insekter som vil gjøre livet ditt ubehagelig i camp.

God tur!

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Anders Johannessen

Anders Johannessen

Pressekontakt Brand Information Manager Merkevare og kommunikasjon (+47) 92 82 02 40
Media Content Panel
Katnosdammen
Katnosdammen
Lisens:
Bruk i media
Filformat:
.jpg
Størrelse:
5184 x 3456, 8.31 MB
Last ned
Media Content Panel
Det diskes opp med herlig sommermat
Det diskes opp med herlig sommermat
Lisens:
Bruk i media
Filformat:
.jpg
Størrelse:
5184 x 3456, 7.35 MB
Last ned
Media Content Panel
Deilig med et bad etter en lang dag
Deilig med et bad etter en lang dag
Lisens:
Bruk i media
Filformat:
.jpg
Størrelse:
5184 x 3456, 8.76 MB
Last ned
Media Content Panel
Godt med hvile etter turen
Godt med hvile etter turen
Lisens:
Bruk i media
Filformat:
.jpg
Størrelse:
5184 x 3456, 9.52 MB
Last ned
Media Content Panel
Små idylliske vann passeres
Små idylliske vann passeres
Lisens:
Bruk i media
Filformat:
.jpg
Størrelse:
5184 x 3456, 6.07 MB
Last ned
Media Content Panel
Noen forseringer er mer spennende enn andre
Noen forseringer er mer spennende enn andre
Lisens:
Bruk i media
Filformat:
.jpg
Størrelse:
5184 x 3456, 6.54 MB
Last ned
Media Content Panel
Roen senker seg over det stille vann.
Roen senker seg over det stille vann.
Lisens:
Bruk i media
Filformat:
.jpg
Størrelse:
3024 x 4032, 1.48 MB
Last ned

Relatert innhold

En skalljakke er en jakke som skal fungere som ditt beskyttende skall mot vær og vind. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Hva er en skalljakke egentlig?

Allværsjakke, regnjakke, turjakke. Kjært barn har mange navn. I Bergans kaller vi det skalljakke, men hva er egentlig det? Og hva er forskjellen på 2 og 3-lags? Vi gir deg svaret.

Softshell-plagg passer i tørt vær, men stadig flere velger det også i litt fuktige forhold. Foto: Bergans /Hans Kristian Krogh-Hanssen

Visste du dette om softshell?

​Vi snakker ofte om «softshell-klær», men vet du egentlig hva det er og når du burde bruke det?

STORSLÅTT: Reinebringen er en perle i Lofoten. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen / Bergans

Klassikere i Lofoten

Lofoten er en drøm for mange som vil oppleve det vakreste vi har av norsk kyst- og fjellnatur. Øygruppen ligger i Nordland fylke på 67. og 68. breddegrad, noe som vil si lyse somre og mørke vintre. Og selv om tursesongen i Lofoten blir stadig utvidet med tanke på fotturer på sommer og toppturer på vinter, er det aller flest som legger turen hit på sommeren.

UTENFOR ALLFARVEI: Det er mulig å oppleve naturen med god plass. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen / Bergans

Her unngår du fjell-kø i sommer

Planlegger du fjellturer akkurat nå? Da er du ikke alene. Vi har plukket ut fem turer som går litt utenom allfarvei, der du antagelig får stiene litt mer for deg selv.

Om oss

Bergans of Norway har blitt drevet av dedikerte og lidenskapelige friluftsfolk i over 100 år. Med den norske naturen som lekegrind og erfarne polfarere og eventyrere på laget, utvikler vi teknisk bekledning og funksjonelt turutstyr av høy kvalitet. Alltid med mål om å gi deg den gode naturopplevelsen – uansett sesong og aktivitet.

Som ekte turfolk legger vi vår stolthet i å påvirke naturen og miljøet i minst mulig grad. Derfor jobber vi kontinuerlig for at vår drift skal være ansvarlig, og sikre at også kommende generasjoner skal få glede av naturen.

Les mer om oss på bergans.no.

Bergans of Norway

Hagaløkkveien 13
N-1383 Asker
Norge