Gå videre til innhold
UTENFOR ALLFARVEI: Det er mulig å oppleve naturen med god plass. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen / Bergans
UTENFOR ALLFARVEI: Det er mulig å oppleve naturen med god plass. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen / Bergans

Blogginnlegg -

Her unngår du fjell-kø i sommer

Planlegger du fjellturer akkurat nå? Da er du ikke alene. Vi har plukket ut fem turer som går litt utenom allfarvei, der du antagelig får stiene litt mer for deg selv.

Fjellet for deg selv
Her er noen alternativer i nærheten av de mest populære fjellturene i Norge. Topper og turer som ikke vil ha den samme mengden fotturister, men mye av den samme utsikten.

Alternativ til Preikestolen:
Bakken gård og Hengjandenibbå. Bakken gård ligger lengre inn i Lysefjorden fra Preikestolen fjellstue, og du kan nå den idylliske gården både med hurtigbåt til Bakken kai og 30 minutters gange til fots enten fra Songesand (1 time) eller Preikestolen fjellstue (6-7 timers gange). En fin rute er å ta båten inn og gå tilbake til Preikestolen fjellstue. Når du passerer Hoppet kan du nyte den fantastiske utsikten over Lysefjorden før du eventuelt tar en avstikker til miniatyrutgaven av Preikestolen - Hengjandenibbå.

Alternativ til Kjerag:
Flørlitrappene. I Flørli ved Lysefjorden ligger Norges lengste trapp, men flott utsikt utover Lysefjorden. Trappa består av 4 444 trinn, og går langs rørgaten fra Flørli kraftstasjon til Ternevatn. Den er 740 meter lang og opptil 45 grader bratt. Om du vil ha en ekstra fin tur, kan du gå innom den nye og spektakulære turisthytta kalt Skåpet. Flørli er også mer enn bare trappene, det er et helt lite samfunn fra kraftutbyggingen, og med kafe i den gamle krafthallen. Det anbefales ikke å gå ned Flørlitrappene, men det er en fin alternativ vei rundt. Det går også rutebåt til Flørli.

Alternativ til Trolltunga:
Kinsarvik – Stavali. Turen fra Husedalen til Stavali turisthytte er et godt alternativ. Mest kjent for sine spektakulære fossefall, men også for grønne daler og svaberg langs elven, utsikt over flotte fjellpartier og vill natur. Se blant annet den spektakulære Søtefossen på veien og avslutt turen med et stampebad 1024 meter over havet. Stavali turisthytte er et godt utgangspunkt for turer videre innover Hardangervidda.

Alternativ til Romsdalseggen:
Bispen eller Kongen. I Romsdalen ligger fjellene som perler på en snor. Om du drar til toppen av Trollstigen kan du enten følge stien ut til kanten avTrollveggen, eller gå andre veien, inn til fjelltoppene Bispen eller Kongen. Begge toppene gir spektakulær utsikt, men turene opp er ganske bratte. Her må man være litt fjellvant og tåle høyder.

Alternativ til Besseggen:
Bukkelægret. Bukkelægret et godt alternativ til Besseggen. Fjellet ligger på den T-merkede stien mellom Gjendebu og Memurubu i Midt-Jotunheimen, og har en bratt stigning fra Gjendebu på ca 500 høydemeter opp til platået på Memurutunga. Fra Memurutunga går turen videre over Sjugurdtinden og ned til Memurubu. På de bratteste partiene er det sikret med kjetting og wire som man kan holde seg i. Man har hele tiden praktfull utsikt over vestenden av Gjende, Gjendevannet og fjellene på sørsiden.

Klassikerne:
Disse turene er blant Norges mest populære, og du vil ikke være alene her. Til gjengjeld vil du se noe av det mest spektakulære landet har å tilby.

Preikestolen:
Turen fra Preikestolen Fjellstue til Preikestolen er en av Norges mest gåtte fjellturer. Over 270 000 mennesker tar turen ut på det svimlende fjellplatået hvert år.

Selve turen ut til Preikestolen er unnagjort på under to timer for deg som er vant til å gå i ulendt terreng. Barn og utrente turgåere vil bruke mellom to til tre timer hver vei. Høydeforskjellen er 330 meter og distansen 3,8 kilometer. Vel fremme venter et flatt platå på 25 ganger 25 meter som henger 604 loddrette meter over havet. Stien er bred og flere plasser er det laget opp steintrapper. Ikke undervurder turen, den er lengre enn du tror. Kombiner gjerne turen med et måltid eller en overnatting på Preikestolen Fjellstue.

Turen er best å gå mellom april og oktober.

Besseggen:
Det er gode grunner til at Besseggen er en av landets mest populære turer. Den fantastiske utsikten over det ville fjellområdet og nasjonalparken Jotunheimen i kombinasjon med de bratte passasjene gir en god følelse av mestring. Turen er ikke spesielt vanskelig og ikke veldig utsatt, men gir likevel en luftig følelse med det grønne Gjende-vannet 400 meter lenger ned på den ene siden, og det dypblå Bessvatnet på den andre.

Turen over Besseggen går mellom Gjendesheim og Memurubu. Start gjerne med en overnatting på Gjendesheim før du tar båten inn til Memurubu over Gjende og går derfra. Besseggen er 16 kilometer lang, og det høyeste punktet ligger på 1 743 moh. Regn rundt åtte timer på hele turen.

Høysesongen for å gå Besseggen er juli og august, samt de første helgene i september. Besseggen kan man likevel ofte gå tidlig i sesongen, og til langt ut på høsten. Turvante barn ned i 7-årsalderen klarer turen fint.

Kjerag:
Kjerag er majesteten i Lysefjorden, inn i landet fra Stavanger. Med sine 1 000 loddrette meter blir selv Preikestolen liten i betraktning. Den loddrette og blankskurte granittveggen har lenge vært beundret fra fjorden, men ønsker du en annerledes opplevelse bør du ta turen opp til Kjeragplatået og Kjeragbolten.

Selve Kjeragplatået er goldt med mye stein og blankskurte berg. Terrenget er tungt og krevende, men vel fremme får du lønn for strevet. Hele veien opp har du birds view mot Lysefjorden. Når toppen er nådd, er det lett å finne Kjeragbolten.

Fotomagneten er en sten som er presset inn mellom to loddrette bergvegger og er lett å komme seg ut på. Det vil garantert gi likes-rekord på Facebook og Instagram.

Galdhøpiggen:
Norges høyeste fjell gir en formidabel utsikt over fjellområdet Jotunheimen. Galdhøpiggen, med sine 2 469 moh., er mer enn et fjell. Det er også et symbol på forholdet mellom nordmannen og fjellet. De fleste nordmenn vet hva 2.469 står for. Til tross for dette behøver man ikke være fjellklatrer for å nå toppen. Langt derifra faktisk.

Fra Juvasshytta er det relativt enkelt å ta turen opp, for folk i normalt god form. Rundturen tar cirka syv timer. Fra Juvasshytta er det breføring over isbreen ”Styggebrean” og opp til toppen. Returen går samme vei, eller ned til Spiterstulen, en annen hytte. Dette er en familievennlig tur som passer for turvante barn. Det er likevel 7-års aldersgrense for deltakelse på breføring over Styggebrean.

På toppen av Galdhøpiggen finnes det er liten hytte som serverer brus, kaffe og enkel mat. Det er også mulig å kjøpe postkort her. Tidligere var hytta et postkontor, som det høyeste i Nord-Europa.

Romsdalseggen:
Romsdalseggen er lett tilgjengelig og gir spektakulær utsikt ut over Romsdalsfjellene i Møre og Romsdal. Med fjellene Trollveggen, Romsdalshorn og Vengetindene som de mest markante turkameratene i horisonten, kan turen regnes som storebroren til Besseggen. Legg til fantastisk fjordutsikt og elven Rauma som slanger seg langt nede i dalen mot byen Åndalsnes, så har du en tur som fyller minnekortet.

Turen tar seks til åtte timer, og er middels krevende. Etter den første stigningen, kan man velge om man går normalruten over selve eggen, eller en litt lettere variant der man unngår partiene som gir mest luft under vingene.

Turen kan gås fra våren og frem til snøen kommer på høsten, men krever godt vær. 

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Anders Johannessen

Anders Johannessen

Pressekontakt Brand Information Manager Merkevare og kommunikasjon (+47) 92 82 02 40
Media Content Panel
Romsdalseggen
Romsdalseggen
Lisens:
Bruk i media
Filformat:
.jpg
Størrelse:
8256 x 5504, 20.6 MB
Last ned
Media Content Panel
Romsdalseggen
Romsdalseggen
Lisens:
Bruk i media
Filformat:
.jpg
Størrelse:
8255 x 4681, 26.3 MB
Last ned
Media Content Panel
Romsdalseggen
Romsdalseggen
Lisens:
Bruk i media
Filformat:
.jpg
Størrelse:
16000 x 5207, 13.5 MB
Last ned
Media Content Panel
Romsdalseggen
Romsdalseggen
Lisens:
Bruk i media
Filformat:
.jpg
Størrelse:
5033 x 7612, 17.4 MB
Last ned
Media Content Panel
Gjende
Gjende
Lisens:
Bruk i media
Filformat:
.jpg
Størrelse:
4928 x 3280, 11.4 MB
Last ned
Media Content Panel
Romsdalseggen
Romsdalseggen
Lisens:
Bruk i media
Filformat:
.jpg
Størrelse:
6376 x 4251, 23.4 MB
Last ned

Relatert innhold

STORSLÅTT: Reinebringen er en perle i Lofoten. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen / Bergans

Klassikere i Lofoten

Lofoten er en drøm for mange som vil oppleve det vakreste vi har av norsk kyst- og fjellnatur. Øygruppen ligger i Nordland fylke på 67. og 68. breddegrad, noe som vil si lyse somre og mørke vintre. Og selv om tursesongen i Lofoten blir stadig utvidet med tanke på fotturer på sommer og toppturer på vinter, er det aller flest som legger turen hit på sommeren.

En riktig justert sekk er betydelig mer komfortabel å bære. Her får du vite hvordan du justerer sekken riktig. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen / Bergans

Dette MÅ du huske før du starter turen

Det er tid for tur og du har pakket sekken med det som både er kjekt og digg å ha med. Når du da tar sekken på deg og skal legge i vei, må du huske å justere sekken riktig. Slik gjør du det.

REN TURLYKKE: Godt turvett er å ta vare på naturen, kulturen, deg selv og alle andre. Foto: Bergans

Slik blir tursommer’n super – Vis turvett!

Vår partner Den Norske Turistforening (DNT) og vi i Bergans ønsker at flest mulig skal få glede av og i naturen. Samtidig ser vi viktigheten av at vi tar godt vare på den. Naturen har plass til alle om vi bare viser godt turvett. Siden veldig mange skal ut i sommer, er dette spesielt viktig nå. Her er våre viktigste turvett-reglene.

VET Å KOSE SEG PÅ TUR. Cecilie Skog nyter tilværelsen. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Nå kan du få dine beste hengekøye(tur)opplevelser!

Om du ikke har overnattet i hengekøye før, er våren en perfekt årstid å prøve det. Du får frisk luft, skogen for deg selv og praktfulle soloppganger. Å oppleve naturen på nært hold fra sengekanten, er noe alle bør unne seg. Vi gir deg noen gode råd på veien.

PADLELYKKE: Kanopadling en fantastisk fin måte å opplev marka på som gir uforglemmelige øyeblikk.

Hjelp jeg skal på kanotur...

Bergans reiseselskap Bergans Adventures er eksperter på tur. I år er det Norges-ferie som gjelder. Mange har anskaffet seg kano og kajakk og hva er mer naturlig enn å komme med noen gode råd på veien.

FANTASTISKE OMGIVELSER: Du velger selv utsikten. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

10 tips til den perfekte teltturen

Med teltet på ryggen bestemmer du selv hvor du vil sove og hvilken utsikt du vil våkne til. Her får du våre 10 beste tips som gjør turen til en suksess.

Om oss

Bergans of Norway har blitt drevet av dedikerte og lidenskapelige friluftsfolk i over 100 år. Med den norske naturen som lekegrind og erfarne polfarere og eventyrere på laget, utvikler vi teknisk bekledning og funksjonelt turutstyr av høy kvalitet. Alltid med mål om å gi deg den gode naturopplevelsen – uansett sesong og aktivitet.

Som ekte turfolk legger vi vår stolthet i å påvirke naturen og miljøet i minst mulig grad. Derfor jobber vi kontinuerlig for at vår drift skal være ansvarlig, og sikre at også kommende generasjoner skal få glede av naturen.

Les mer om oss på bergans.no.

Bergans of Norway

Hagaløkkveien 13
N-1383 Asker
Norge