Gå videre til innhold
Ingenting kan slå naturmaterialet dun når det kommer til isolasjonsevne i forhold til vekt. Hva skal man med syntet da? Foto: Bergans / Hans Kristian Krogh-Hanssen
Ingenting kan slå naturmaterialet dun når det kommer til isolasjonsevne i forhold til vekt. Hva skal man med syntet da? Foto: Bergans / Hans Kristian Krogh-Hanssen

Blogginnlegg -

Dun eller «syntet», hva er best?

Dette er et spørsmål vi ofte får. Svaret er at det kommer an på bruk og værforhold, og litt andre ting.

Dun kjenner de fleste. Når vi sier «syntet» er dette en forkortelse for «syntetisk isolasjon» som i likhet med dun brukes som vattering i klær for å gjøre dem varme og gode.

Ingenting kan slå naturmaterialet dun når det kommer til isolasjonsevne i forhold til vekt.

Dun har en kompleks struktur som gjør at den fanger og binder din kroppsvarme. Dun har også god fukttransporterende evne og er svært komprimerbart. Noen kvaliteter kan også være fuktbeskyttende. Ulempen er at dunen klapper sammen om den blir våt, og mister med det all evne til å holde deg varm.

Syntetiske isolasjonsmaterialer kommer i mange ulike varianter og kvaliteter, hver med sine teknologier og fordeler. Den mest kjente leverandøren er kanskje PrimaLoft®. Et syntetisk isolasjonsmateriale er bygget opp av ultrafine mikrofibre som danner tette samlinger av luftlommer. Disse isolerer ved å holde på kroppsvarme og stenge kald luft ute. Syntetisk isolasjon er altså en slags imitasjon av dun.

Gjennomgående har syntetisk isolasjon også lav vekt. Det har god fukttransporterende evne og gode pusteegenskaper, i tillegg tørker det raskt. Den aller største fordelen med syntet er likevel at det isolerer også om det blir vått og fuktig.

Værmeldingen bestemmer
Hva som er best, er det værmeldingen som bestemmer. Er det meldt kalt og tørt vær er dun det beste valget. Men ser det ut til å bli kaldt og vått vær, er syntet et supert alternativ. Når det er sagt utvikles det stadig nye dunprodukter med ytterstoff som tåler mye vann, så her kommer det også an på mengde fuktighet i lufta.

Om du er mer glad i å være ute enn å stå på vaskerommet, er syntet også en god ting fordi det ikke krever spesialvask, slik dun gjør. Syntet vaskes på finvask og dypptørkes raskt. En god ting å huske på om du for eksempel er på jakt etter en jakke du skal utøve høy aktivitet og svette mye i.

En liten funfact til slutt:PrimaLoft® ble funnet opp tidlig på 80-tallet som følge av at det amerikanske forsvaret ønsket seg et isolerende materiale som kunne motstå vann. De prøvde altså å utkonkurrere dun, men det er verdt å merke seg at mennesket foreløpig ikke helt har klart det. Det sier mye om naturen.

Emner

Kategorier

Kontakter

Anders Johannessen

Anders Johannessen

Pressekontakt Brand Information Manager Merkevare og kommunikasjon (+47) 92 82 02 40
Media Content Panel
Bergans_Senja_Collection_Foto_Hans_Kristian_Krogh_Hanssen.jpg
Bergans_Senja_Collection_Foto_Hans_Kristian_Krogh_Hanssen.jpg
Lisens:
Bruk i media
Filformat:
.jpg
Størrelse:
1260 x 738, 378 KB
Last ned

Relatert innhold

Softshell-plagg passer i tørt vær, men stadig flere velger det også i litt fuktige forhold. Foto: Bergans /Hans Kristian Krogh-Hanssen

Visste du dette om softshell?

​Vi snakker ofte om «softshell-klær», men vet du egentlig hva det er og når du burde bruke det?

Vanntett er et relativt begrep. I denne artikkelen får du vite hvordan vi måler vanntettheten på turklær og hvordan det skaleres. Foto: Bergans / Hans Kristian Krogh Hanssen

"Vannsøyle", hva betyr det?

​Når man skal kjøpe seg et skallplagg er man interessert i å finne ut hvor vanntett det er, og det er her det mystiske begrepet "vannsøyle" dukker opp. Her får du forklaringen på hva det betyr.

En skalljakke er en jakke som skal fungere som ditt beskyttende skall mot vær og vind. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen

Hva er en skalljakke egentlig?

Allværsjakke, regnjakke, turjakke. Kjært barn har mange navn. I Bergans kaller vi det skalljakke, men hva er egentlig det? Og hva er forskjellen på 2 og 3-lags? Vi gir deg svaret.

Med komfortabel og riktig påkledning blir påsketuren en suksess. Produktene på dette bildet er hentet fra Bergans' Rabot-kolleksjon. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen / Bergans

Slik er det perfekte påskekantrekket

Sliter du med å finne en god komforttemperatur på tur? Husk å kle deg etter lag-på-lag prinsippet. Da blir det lett å balansere isolasjon og ventilasjon. Her får du oppskriften.

En riktig justert sekk er betydelig mer komfortabel å bære. Her får du vite hvordan du justerer sekken riktig. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen / Bergans

Dette MÅ du huske før du starter turen

Det er tid for tur og du har pakket sekken med det som både er kjekt og digg å ha med. Når du da tar sekken på deg og skal legge i vei, må du huske å justere sekken riktig. Slik gjør du det.

STORSLÅTT: Reinebringen er en perle i Lofoten. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen / Bergans

Klassikere i Lofoten

Lofoten er en drøm for mange som vil oppleve det vakreste vi har av norsk kyst- og fjellnatur. Øygruppen ligger i Nordland fylke på 67. og 68. breddegrad, noe som vil si lyse somre og mørke vintre. Og selv om tursesongen i Lofoten blir stadig utvidet med tanke på fotturer på sommer og toppturer på vinter, er det aller flest som legger turen hit på sommeren.

Om oss

Bergans of Norway har blitt drevet av dedikerte og lidenskapelige friluftsfolk i over 100 år. Med den norske naturen som lekegrind og erfarne polfarere og eventyrere på laget, utvikler vi teknisk bekledning og funksjonelt turutstyr av høy kvalitet. Alltid med mål om å gi deg den gode naturopplevelsen – uansett sesong og aktivitet.

Som ekte turfolk legger vi vår stolthet i å påvirke naturen og miljøet i minst mulig grad. Derfor jobber vi kontinuerlig for at vår drift skal være ansvarlig, og sikre at også kommende generasjoner skal få glede av naturen.

Les mer om oss på bergans.no.

Bergans of Norway

Hagaløkkveien 13
N-1383 Asker
Norge